Om bilvård, steg 1...

Då kör vi igång och ger bilen lite kärlek. Tidsåtgången för detta steg varierar ganska rejält beroende på hur smutsig bilen är. Det kan ta allt från knappt en timme till flera timmar. Jag vill även påminna om att mina tips är hur jag personligen brukar gå tillväga, och inte på något sätt det enda rätta. Huvudsaken är att bilen blir riktigt ren för att senare få ett bra resultat och en enkel polering.

Dags att börja! Om vi utgår från "worst case scenario" så ska man först och främst se till att bilen är fri från vägsalt, tjärfläckar och flygrost. För att få bort detta bör man åka till en gör-det-själv-hall och inte stå hemma, eftersom bl.a. tjärborttagare inte bör släppas ut i dagvattnet. Biltema har produkter som funkar bra för ändamålet: Tjärborttagare, flygrostborttagare, fälgrent, claybar, bilschampo, tvättsvamp och fiberduk.

Första momentet: OBS! Spola inget vatten på bilen innan du börjar, utan den ska vara torr. Börja med att lägga på tjärborttagare på sidorna upp till fönsterna samt bak och fram på bilen. Låt medlet verka ca: fem minuter och spola sedan med högtryck nerifrån och upp. Viktigt att börja nerifrån annars rinner bara medlet av utan verkan. Se även till att verkligen få bort allt tjärborttagningsmedel från bilen och när man är klar synar man resultatet och känner efter. Syns inga fläckar? Känns det helt "lent"? Då är det bra. Om inte så kan man behöva ta en s.k. claybar och gnugga bort det sista. OBS! Dessa moment är oftast bara nödvändiga om bilen är rejält ingrodd av smuts som t.ex. mycket salt och tjärfläckar. Är det enbart en liten mängd salt så kan det räcka med att använda vanlig kallavfettning i stället för tjärborttagning. Tillvägagångssättet är dock detsamma för båda. 

Är du helt säker på att det från början inte finns någon tjära eller salt så kan du hoppa över första momentet. Är lacken på sidorna len och inte sträv så kan det räcka att förtvätta med ett alkaliskt avfettningsmedel och sedan gå vidare till nästa moment. Det avgör man så klart själv, men tänk på att om bilen är helt ren så blir poleringen betydligt enklare. 

Nu är det första och grova momentet klart. Då lägger vi på lite flygrostborttagning på sidorna, bak och fram samt på fälgarna. Låt detta stå i ca: fem minuter så kommer medlet bli lilafärgat där det finns flygrost. Då kan man spola av det hela med högtryck nerifrån och upp. Fälgarna kan behöva rengöras med en borste innan avspolning om de är riktigt smutsiga. Skulle fälgarna vara fortsatt skitiga kan man använda en omgång fälgrent.

Nu är det dags för sista momentet i första steget. Ljummet vatten, bilschampo och en tvättsvamp ska räcka och så sätter man igång och tvättar uppifrån och ner. Sedan sköljer man av med vanlig vattenslang (inget behov av högtryck i detta steg). För att torka av effektivt använder man en stor mjuk fiberduk. Nu är första steget klart och nu måste bilen torka helt innan vi kan sätta igång och polera. 

Vill du ha mer tips finns det många filmer på Youtube. En kanal som har flera bra guider är Scandinavian Detailing.    



Kommentarer